Posiłek w szkole i w domu
W ramach modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu” Edycja 2021, nasza szkoła uzyskała dofinansowanie na modernizację i wyposażenie stołówki szkolnej w kwocie: 100 000,00 zł
(80% dotacja z Małopolskiego Urzędu Wojewódzkiego, 20% wkład własny – Urząd Miasta i Gminy Skawina).
Powyższa kwota wykorzystana została w całości na modernizację pomieszczeń kuchennych oraz na zakup nowego sprzętu kuchennego (szafa mroźnicza, lodówki na jajka i próbki, wózek jezdny, duży mikser combi, szatkownica do warzyw oraz pozostałe akcesoria kuchenne).
Zakupiono szafki kuchenne ze stali nierdzewnej, wymieniono blaty i wyposażono stanowiska do wydawania posiłków oraz zwrotu naczyń.
Zakupiono piec konwekcyjno-parowy, który jest najbardziej wydajnym urządzeniem. Nie tylko skrócił proces technologiczny, ale przyczynił się przede wszystkim do ograniczenia podawanego dzieciom tłuszczu. W piecu tym obróbka termiczna jest skrócona dzięki wykorzystaniu szybkiego wzrostu temperatury w komorze przez cyrkulację gorącego powietrza. Piec konwekcyjno-parowy pozwala na zachowanie większej ilości witamin i minerałów w potrawach, dzięki czemu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dodatkowo dzięki kombinacji ciepłego powietrza i pary, potrawy są soczyste, delikatne i pozbawione nadmiaru tłuszczu. Oprócz walorów zdrowotnych i smakowych urządzenie cechuje się niską awaryjnością oraz oszczędnością energii (nawet do 60%), na co wpływa dobra izolacja termiczna pieca, umożliwiająca szybki wzrost temperatury w komorze urządzenia.
Wymiana i uzupełnienie drobnego sprzętu kuchennego przyczyniła się do lepszego doposażenia zaplecza gastronomicznego, stanowiącego niezbędny asortyment w procesie przygotowania posiłków. Zakup nowego wyposażenia wykonanego w nowej technologii gwarantuje poprawę jakości przy sporządzaniu posiłków dla dzieci oraz oszczędność w zużyciu energii elektrycznej. Przygotowywanie posiłków znacząco usprawnił także robot – szatkownica, który sprawnie, wygodnie i bezpiecznie pozwala na szatkowanie w najróżniejsze kształty warzywa i owoce. Celem zastosowania tego urządzenia jest skrócenie czasu pracy oraz poprawa walorów smakowych i odżywczych posiłków wydawanych w stołówce szkolnej.
Wykonanie modernizacji wpłynęło na poprawę stanowisk przygotowania potraw i napojów, obróbki cieplnej, mycia naczyń, obróbki wstępnej brudnej oraz podniosło funkcjonalność pracy stołówki i estetyki pomieszczeń.
Wykonano prace remontowe: malowanie całej kuchni.
Podsumowując, środki otrzymane z programu „Posiłek w szkole i w domu” zostały wydatkowane zgodnie z przepisami i zdecydowanie poprawiły komfort spożywanego szkolnego, ciepłego posiłku przez uczniów oraz wzrósł standard wyposażenia kuchni i organizacja pracy personelu.