Kuchnia japońska

jedna z najzdrowszych kuchni świata.

 

 

Kolejny etap naszej kulinarnej podróży to Japonia – Kraj Kwitnącej Wiśni. Japończycy stworzyli charakterystyczną dla swojego kraju kuchnię, która znana jest obecnie na całym świecie. Japonia słynie z przepysznych owoców morza, warzyw, ryżu i makaronów. Do najbardziej rozpoznawalnych japońskich potraw zaliczyć można sushi, ramen (zupa), okonomiyaki (pizza), suszone ryby, mięso wołowe, wieprzowe i drób, takoyaki (kulki z kawałkami ośmiornicy), desery przyrządzane z zielonej herbaty, czy miso(zupa). Japończycy unikają skrajnych smaków i aromatów, urozmaicając dania jedynie podstawowymi przyprawami takimi jak sól, cukier, pieprz, sos sojowy, wasabi (japoński chrzan).  Mają one jedynie podkreślać naturalny smak przygotowanych potraw.

Nasi uczniowie mogli poznać namiastkę smaków japońskiej kuchni. W marcowym jadłospisie pojawiły się dania z ryżem, warzywami, mięsem wieprzowym i drobiowym. Szczególnie zasmakowała dzieciom sałatka kimchi z kapusty pekińskiej. Poprosimy nasze  panie kucharki, aby częściej  ten smakołyk pojawiał się w  szkolnym jadłospisie.

                                                                               Danuta Kotula

 

Kontynuując korzystanie ze strony, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

Ustawienia plików cookie na tej stronie internetowej są ustawione na "zezwalaj na pliki cookie", aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z przeglądania. Jeśli nadal używasz tej witryny bez zmiany ustawień plików cookie lub klikniesz "Akceptuj" poniżej, to wyrażasz na to zgodę.

Zamknij